V dnešních horkých letních dnech určitě řešíte jak to udělat, aby jste se tolik nepotili a pili něco zdravého. Máme pro Vás typ. Udělejte si čaj z natrhaných lístků máty a šalvěje !

Tento recept je již velmi starý a znali ho především lidé pracují na přímém slunci na polích a loukách. Aby sekáči a ženci zamezili přílišnému pocení dávali do džbánku vody lístky máty, kterou najdete nejvíce okolo potoků, mokřadů, jezírek a dále nám proti pocení pomůže šalvěj, kterou najdete naopak na suchých stráních. Ideální, ale je pěstovat si tyto rostliny na zahrádce. Tak máte typ i na podzimní výsadbu na příští rok.

Silice těchto rostlin pomáhají zamezit přílišnému pocení a navíc velmi příjemně voní a nápoje z nich jsou v letních horkých dnech velmi osvěžující.

Surovin

  • 500 ml vody
  • 10 lístků máty
  • 5 lístků šalvěje
  • 4 lžíce medu
  • šťáva z citrónu plus 4 kolečka citrónu na ozdobu

 

Příprava receptu

Lístky šalvěje a máty osprchujeme studenou vodou, aby jsme z lístků dostaly nečistoty. Zalijeme lístky šalvěje a máty 200 ml horké vody a necháme je 10 minut vyluhovat. Šálek ze zhora přiklopte, aby Vám neunikala vůně a jak říkají bylinkáři, aby Vám neunikala energie z rostlin.

Ve chvíli kdy luhující se voda má teplotu okolo 50 C tak přimícháme med. Proč dávat med při nižší teplotě a ne hned? Protože med má v sobě obsažené enzymy a ty jako každá bílkovina denaturují (rozkládají se) při teplotě nad 60 C. A my o tyto enzymy nechceme přijít. Vyluhovanou vodu s mátou, šalvějí a medem pořádně rozmícháme. Přelijeme celý obsah 200 ml do džbánku kam dolijeme vodu, přidáme citrónovou šťávu a 4 kolečka citrónu na ozdobení dáme na hrdlo džbánku.

Doporučujeme nápoje pít v těchto dnech bez chlazení, tedy bez kostek ledu a nebo chlazení v ledničce. Naše tělo totiž, aby mohlo všechny látky využít musí nápoj „nahřát“ na přirozenou teplotu těla a po té může látky dále využít. Na ohřev nápoje tak zbytečně spotřebováváte energii a díky tomu máte více chuť na sladké ;-)